Elk jaar komen er 75 jongeren uit allerlei landen naar Nederland om hier naar school te gaan. Ook gaan er jaarlijks 65 Nederlandse jongeren naar het buitenland om een schoolprogramma te volgen. Dit High School Program komt tot stand dankzij AFS, een internationale non-profit uitwisselingsorganisatie die schoolprogramma’s in het buitenland aanbiedt voor jongeren tussen de 15 en 18 jaar. Eén van de medewerkers, Janneke Schellekens, legt uit wat de ‘vredesmissie’ van AFS inhoudt: “Wij gaan er vanuit dat door andere culturen van binnenuit te leren kennen, mensen toleranter worden naar elkaar en onderlinge verschillen leren zien als kans om van te leren in plaats van als obstakel in de communicatie.”

De deelnemers aan het High School Program komen uit allerlei landen van de wereld en hebben allemaal een andere cultuur en achtergrond. Voor die jongeren zoekt AFS gastgezinnen. Het verblijf van een gastkind kan drie maanden duren maar ook een jaar. Maar als gastgezin kun je rekenen op een goede voorbereiding en regelmatige begeleiding door ervaren vrijwilligers zoals Janneke. Tijdens haar jarenlange studie Humanistiek en Spaanse Taal en Cultuur woonde ze zelf vaak bij gastgezinnen in het buitenland. Ze weet dus als geen ander hoeveel gastouders en gastkinderen van elkaar kunnen leren: “Ineens moet je doodgewone dingen waar je nooit eerder bij stil hebt gestaan, uitleggen aan iemand die dat helemaal niet kent vanuit zijn/haar eigen achtergrond. En leer je dus ook over hoe dat door je gastkind uit een andere cultuur wordt ervaren.”

Intussen is Janneke samen met haar collega’s hard op zoek naar gastgezinnen voor de jongeren die in augustus naar Nederland komen. Via haar tante, José Schellekens, hoorde ze dat diverse gezinnen in IJsselstein tijdens de zomervakantie Roemeense kinderen in huis nemen. “Misschien zijn daar wel gezinnen bij die ook een van onze jongeren een gastvrij tijdelijk ‘thuis’ willen bieden. Dat zou fantastisch zijn!”

Iedereen die zijn huis en haard (en hart) open wil stellen voor een buitenlandse jongere komt als gastouder/gezin in aanmerking, gaat Janneke verder. “Je kunt zelf aangeven of je voor langere of kortere periode iemand in huis zou willen opnemen, en als je op vakantie gaat zoekt AFS een tijdelijk gastgezin voor jouw gastkind. De deelnemers gaan in Nederland gewoon naar school en krijgen op den duur hun eigen hobbies en clubjes dus je hoeft ze niet bezig te houden. Het gaat vooral om wat zorg en ondersteuning waardoor je gastkind zich thuis voelt.”

[email protected] of 085-0471525.

 

Bron: Zenderstreeknieuws