Bosnië en Herzegovina is een republiek in het zuidoosten van Europa. Het land is ontstaan bij het uiteenvallen van het voormalige Joegoslavië in 1992. Het bevindt zich op het Balkanschiereiland en grenst aan Kroatië, Servië en Montenegro. Het noorden is overwegend vlak, het westen heuvelachtig. In het zuiden en oosten liggen de hoogste toppen. Het hoogste punt is de Maglić (2386m), op de grens met Montenegro. Bossen en ongerepte natuur domineren het landschap.

Het geboorteland van Goran Bregovic, pionier van de gipsymuziek, biedt een mooie mix van Oost- en West-Europese cultuur. Door de eeuwen heen hebben de Romeinse, Byzantijnse, Ottomaanse en Oostenrijks-Hongaarse overheersers hun stempel gedrukt op de architectuur, de keuken, de talen en de religie.

 

Photo by Jaime Silva
Photo by Jaime Silva

Gastgezin en gemeenschap

De meeste steden in Bosnië en Herzegovina zijn redelijk klein, iets minder dan de helft van de bevolking woont in stedelijke gebieden Veel families wonen in landelijke streken en reizen naar de stad voor hun werk. In de dorpen en de buitenwijken vind je meestal een hechte gemeenschapssfeer.

Familie is zeer belangrijk in Bosnië en Herzegovina, het gebeurt regelmatig dat er meerdere generaties onder één dak wonen . Kinderen blijven meestal bij hun ouders wonen tot aan hun huwelijk, behalve als ze naar een andere stad trekken voor hun studie of werk. Grootouders die bij hun kinderen wonen, zijn dus geen uitzondering.

School

In Bosnië en Herzegovina ga je waarschijnlijk het gymnasium, afhankelijk van je leeftijd kom je terecht in de tweede, derde of de vierde graad. Het schooljaar loopt van september tot begin juni en je gaat van maandag t/m vrijdag naar school. De meeste scholen maken gebruik van 2 lestijden, de ene week ga je naar school van 8.00 tot 14.00 uur, de andere week heb je les van 14.00 tot 20.00 uur. Veel scholen organiseren ook dagtrips of weekenduitjes, meestal in het binnenland maar soms ook naar één van de buurlanden. Deze zijn geheel vrijblijvend, hou er rekening mee dat de kosten voor eigen rekening komen.

De lessen worden in een van de drie officiële talen gegeven. Maak je geen zorgen: als je een van de drie talen kunt spreken, betekent het ook dat je in de andere twee kunt communiceren.

Photo by Vitor Antunes
Photo by Vitor Antunes
Photo by Brenda Annerl
Photo by Brenda Annerl

Taal

Er zijn drie officiële talen in Bosnië en Herzegovina: Bosnisch, Servisch en Kroatisch. Deze drie talen lijken zo sterk op elkaar, dat je maar een van deze talen hoeft te kennen om de andere twee te verstaan. Ze onderscheiden zich van elkaar door sommige woorden die verschillen of door andere accenten. Er zijn ook twee officiële alfabetten: het Cyrillische en het Latijnse schrift.

Je moet geen voorkennis van (een van) deze talen hebben om deel te nemen aan een uitwisseling in Bosnië en Herzegovina, maar je moet wel bereid zijn om de taal te leren.

Eten

De Bosnische keuken is nauw verwant met de Turkse, Griekse en andere mediterrane keukens. De hoofdmaaltijd wordt meestal ’s avonds genomen tussen 17u en 20u en bestaat uit soep, rood vlees, gevogelte of vis met groenten en aardappelen, noedels of rijst. Enkele bekende gerechten zijn: ćevapčići (gegrild gehakt), Pita gevuld met vlees, kaas, spinazie, aardappel of pompoen, Dolma (groenten gevuld met vlees, rijst) en Janjetina (gegrild lamsvlees).

Koffie drinken is een dagelijkse gewoonte en speelt een belangrijke rol in de Bosnische samenleving, vooral bij sociale bijeenkomsten. Vooral de ‘Bosnische koffie’ is populair, die lijkt wel een beetje op Turkse koffie.

Photo by Zlatko Unger
Photo by Zlatko Unger