BORCULO / LOCHEM – 15 jaar jong en nu al een jaar naar Zuid-Amerika. Na de zomervakantie gaat Ariët Rouwhorst naar school in Colombia. Hoewel haar rapport aangeeft dat zij overgaat naar 5 VWO zal dat niet gebeuren. Ze gaat het schooljaar 2017/2018 volgen op een gewone, Spaanstalige middelbare school in Zuid-Amerika. Daarvoor verlaat zij Borculo, haar 3 broers, ouders, familie en vrienden. De Staring scholiere is een enthousiast en open meisje, dat veel zingt en danst en vrolijk door het leven gaat. Tijdens het bezorgen van de ochtendkrant of de fietstocht naar school in Lochem kun je haar horen zingen.

Waarom verruilt zij een jaar lang huis en haard voor het onbekende?
Het buitenland heeft haar altijd getrokken. De wereld wordt steeds kleiner en het buitenland is een bron van uitdagingen. Waarom doen ze dingen anders is andere culturen, wat eten ze daar, hoe verschilt het wonen en leven in het buitenland met dat in Nederland? Ariët wil andere culturen leren kennen, nieuwe vrienden maken, een nieuwe taal leren, anderen en ook zichzelf beter leren kennen. In 2014, toen Ariët nog maar in de brugklas zat, nam zij haar ouders mee naar een voorlichting van uitwisselingsorganisatie AFS, over een jaar naar het buitenland.

Na deze avond kon ze haar gezin overtuigen om zelf gastgezin te worden voor een Chileens meisje van 17 jaar. Zo kreeg Ariët eindelijk de grote zus die ze zich altijd gewenst had en leerde ze van dichtbij hoe het is om vanuit je eigen land, huis en school naar een totaal andere omgeving te verhuizen. Ze hielp haar gast-zus om de Nederlandse taal te leren, zich op het Staring College thuis te voelen en haar weg te vinden in Borculo en de rest van Nederland.

Een jaar later kwam er een Italiaanse jongen in het gezin Rouwhorst. En toen wist Ariët zeker dat zij ook een jaar naar het buitenland wilde. De keus viel op Colombia omdat het echt ver weg is, Spaanstalig (een taal die Ariët erg mooi vindt maar nog niet spreekt) en de mensen zijn er vrolijk en houden van dansen. Bovendien is Colombia nog onbekend en daardoor juist erg interessant.

Jij kan ook je grenzen verleggen
Jaarlijks gaan wereldwijd honderden jongeren met AFS op reis, om een jaar lang in een vreemd land een nieuwe cultuur te beleven, een nieuwe familie te leren kennen en nieuwe vrienden te maken. Een levensveranderende ervaring, zowel voor de jongere als voor zijn of haar “gastfamilie”.

Bron: Overborculo